Informacije Blog Čipovanje pasa i mačaka

Čipovanje pasa i mačaka

Pin It

vetland_portal

Čipujte vaše kućne ljubimce

Poštujte zakonske obaveze

Čipovanje ljubimaca je mnogo humanija varijanta obeležavanja od ranijeg, tetoviranja koje je kod životinja rađeno u svesnom stanju, čak i bez lokalne anestezije. Tetovaža pasa nije pogodna za identifikaciju zbog mogućeg falsifikata, a sam postupak je bolan za životinju.

Pitate se zašto čipovati ljubimca?

Identifikacijom pasa putem čipa olaksan je transport životinja unutar EU, i smanjena mogućnost gubitka i zloupotreba životinja.

microchipSam mikročip se sastoji od induktora koji se nalazi u kapsuli od  biokompatibilnog stakla. Induktor daje petnaestnocifarni digitalni kod karakterističan za svaku zemlju, koji će onemogućiti ponavljanje istog broja narednih sto godina.

Svaki čip je pod sterilnim uslovima deponovan u iglu injektora kojima se čip plasira pod kožu sa leve strane vrata psa ili mačke. Potpuno bezbolno i bezopasno.
Jednom apliciran čip se posle 5 do 7 dana indurira vezivnotkivnom kapsulom što isključuje njegovo pomeranje.

Kod sa čipa se čita jednostavnim prevlačenjem detektora iznad kože sa leve strane vrata.
Svi čipovani psi se nalaze u jedinstvenoj bazi podataka Ministarstva za poljoprivredu, uprave za veterinu Republike Srbije. Što obezbeđuje veoma jednostavan postupak utvrđivanja identiteta vlasnika i osnovnih podataka pasa i mačaka.

Ovaj proces je dragocen kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važan i na izložbama i sajmovima.  Svaki  registrovani pas ima svoj individualni broj i oznaku. To je njegova lična karta, ali se u nju, za razliku od naših ličnih dokumenata, ne unose nikakvi drugi podaci sem broja.
Postoje, međutim, i druge prilike u kojima vam je neophodno identifikovanje vašeg ljubimca. Transport vašeg psa ili mace ili putovanje javnim prevozom podrazumeva i neke administrativne radnje u kojima ključno mesto zauzima i pozitivna identifikacija. Mnoge zemlje i ne dozvoljavaju ulazak životinja koja nisu trajno obeležene. U našoj zemlji je trenutno obavezno mikročipovanje svih pasa koje se sprovodi uz obaveznu vakcinaciju protiv besnila.

DODAJ KOMENTAR

Sigurnosni kod
Osveži

Flash info

Početkom aprila 2013. god., prvi u Šumadiji smo dobili LICENCU za obavljanje ''RADIJACIONE DELATNOSTI U OBLASTI RENTGEN DIJAGNOSTIKE U VETERINARSKOJ MEDICINI''!

Site Translate

Email lista

Vetland Social

Online posetioci

Imamo 11 gostiju na mreži
Share/Save/Bookmark