Ordinacija Infektivne bolesti

Infektivne bolesti

Pin It

infektivne_bolestiOd infektivnih bolesti kod mlađe štenadi posebno mesto zauzimaju Parvoviroza  pasa, Corana virusana infekcija i Štenećak.

Od Parvovroze najčešče  oboljevaju mlađa štenad od 2 do 6 meseci,mada ima slučajeva da se bolest javlja i kod pasa do 12 meseci. Procenat uginuća je veliki i zavisi od rase,i starosne dobi šteneta.Najosetlivija štenad i sa največim procentom uginuća su starosne dobi od 2 do 4 meseca,dok se procenat izlečenja povećava sa starošću jedinke. Najveći procenat uginuća je kod štenadi rasa:Rotwailera,Bretonca,Nemačkog kratkodlakog goniča, Stafordskog terijera, itd. Najotpornija su štenad mešanaca, gde je i procenat izlečenja najveći .Bolest traje od 2 do7 dana,a klinička slika skoro da je u svim slučajevima ista: Anoreksija, povraćanje, proliv sa primesama krvi, dehidratacija visokog stepena, telesna temperatura je u granicama normale, a u težim slučajevima je ispod normale i u tim slučajevoma prognoza je obično nepovoljna.

Jedina profilaksa je vakcinacija, koja se radi prvi put sa 42-45 dana, drugi 30 dana nakon prvog puta, a treća vakcinacija sa 12 nedelja starosti. Potpuni imunitet stiče se tek posle treće vakcinacije,to znači da štenad treba držati  što dalje od drugih štenadi iste vrste i iste starosne dobi, kao i od mesta gde  mogu doći u kontakt sa drugim psima. Ova nazovimo je izolacija je bitna da bi se infekcija vakcinisanih jedinki sprečila pre nego što nivo atitela dostigne vrhunac, a za to je potrebno oko dve nedelje posle treće vakcinacije. Nakon treće vakcinacije jedanput godišnje treba raditi  revakcinaciju, kako bi se povećao nivo antitela koji se u odsustvu prirodnog kontakta sa antigenom postepeno smanjuje.

Corona virusna infekcija javlja se kod mlađe a i kod starije štenadi. Klinički simtomi bolesti slični su simtomima kao kod Parvoviroze samo su nešto blaži, ali je procenat izlečenja veći. Postoji vakcina protiv corone i štenad se vakcinišu prvi put sa šest nedelja a revakcinacije se ponavljaju do dvanaeste nedelje još dva puta, a nakon toga preporučuje se godišnja revakcinacija.

Štenećak je virusno oboljenje koje se javlja kod mladih i starijih pasa, ima više formi obolesti: Digistivna, Pulmonalna, Kožna i Nervna forma. Jedina preventiva postiže se polivalentnimvakcinama DHP+L (opširnije o preventivi u poglavlju o parvovirozi pasa.)

potisten izgled psa

Rehidratacija je osnov terapije

Flash info

Za plaćanje usluga u Vetland ambulanti možete koristiti i platne kartice!

Site Translate

Email lista

Vetland Social

Online posetioci

Imamo 3 gostiju na mreži
Share/Save/Bookmark