Ordinacija Dijagnostika Ultrazvuk

Ultrazvuk

Pin It

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

ultrazvuk_veterina

Ultrazvučna dijagnostika je neinvazivna, izrazito informativna medicinska tehnika koja se koristi za vizualizaciju unutrašnjih organa, mišića i tkiva, merenje njihove veličine, kao i praćenje njihove strukture i patoloških procesa u realnom vremenu. Ovom metodom možemo utvrditi stanje unutrašnjih organa naših ljubimaca i tako doći do bitnih podataka o njihovom zdravlju. Pregled ultrazvukom ne može zameniti druge dijagnostčke metode (poput npr.rendgenskog pregleda), nego zajedno sa ostalim dijagnostičkim metodama pomaže dobijanju kompletnije informacije o zdravstvenom stanju pacijenta.

Objektivni parametri koji ometaju interpretaciju su: gojazne životinje,jako uznemirene i agresivne životinje,neadekvatno pripremljene tako da su creva,želudac i rektum ispunjeni sadržajem fecesa i eventualno gasa.

Najsavremenijim ultrazvučnim aparatom uz mogućnost dobijanja 4D ultrazvučne slike u našoj ambulanti može se uraditi:

  • Pregled unutrašnjih organa: jetre, bubrega, slezine, pankreasa, prostate, mokraćne bešike i drugih unutrašnjih organa. Takođe, možemo imati uvid u građu i rad srca, kao i i velikih krvnih sudova uz mogućnost kolor doplera većih krvnih sudova.
  • Tumori: Tumorozne tvorevine, abscese i druge abnormalnosti na tkivima često je vrlo lako uočiti ultrazvučnim pregledom. Tačnu prirodu ovakvih problema vrlo često nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza, ali u ovakvim slučajevima ultrazvuk može biti vodič veterinaru i pomoći mu da locira problem
  • Trudnoća: Ultrazvuk se takođe koristi i za dijagnostikovanje graviditeta. Premda je u nekim slučajevima moguće utvrditi graviditet već 12-tog dana, idealno je doći na pregled 25-30 dana nakon parenja. Kolor dopler metodom može se proveriti protok krvi kroz materične krvne sudove i srce ploda i na taj način uvrditi vitalnost ploda. Važno je napomenuti da ultrazvučnim pregledom često nije moguće utvrditi tačan broj plodova.

 

ultrazvuk ultrazvuk

Flash info

Za plaćanje usluga u Vetland ambulanti možete koristiti i platne kartice!

Site Translate

Email lista

Vetland Social

Online posetioci

Imamo 8 gostiju na mreži
Share/Save/Bookmark