Ordinacija Dijagnostika Ultrazvuk

Ultrazvuk

Pin It

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

ultrazvuk_veterina

Ultrazvučna dijagnostika je neinvazivna, izrazito informativna medicinska tehnika koja se koristi za vizualizaciju unutrašnjih organa, mišića i tkiva, merenje njihove veličine, kao i praćenje njihove strukture i patoloških procesa u realnom vremenu. Ovom metodom možemo utvrditi stanje unutrašnjih organa naših ljubimaca i tako doći do bitnih podataka o njihovom zdravlju. Pregled ultrazvukom ne može zameniti druge dijagnostčke metode (poput npr.rendgenskog pregleda), nego zajedno sa ostalim dijagnostičkim metodama pomaže dobijanju kompletnije informacije o zdravstvenom stanju pacijenta.

Objektivni parametri koji ometaju interpretaciju su: gojazne životinje,jako uznemirene i agresivne životinje,neadekvatno pripremljene tako da su creva,želudac i rektum ispunjeni sadržajem fecesa i eventualno gasa.

Najsavremenijim ultrazvučnim aparatom uz mogućnost dobijanja 4D ultrazvučne slike u našoj ambulanti može se uraditi:

  • Pregled unutrašnjih organa: jetre, bubrega, slezine, pankreasa, prostate, mokraćne bešike i drugih unutrašnjih organa. Takođe, možemo imati uvid u građu i rad srca, kao i i velikih krvnih sudova uz mogućnost kolor doplera većih krvnih sudova.
  • Tumori: Tumorozne tvorevine, abscese i druge abnormalnosti na tkivima često je vrlo lako uočiti ultrazvučnim pregledom. Tačnu prirodu ovakvih problema vrlo često nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza, ali u ovakvim slučajevima ultrazvuk može biti vodič veterinaru i pomoći mu da locira problem
  • Trudnoća: Ultrazvuk se takođe koristi i za dijagnostikovanje graviditeta. Premda je u nekim slučajevima moguće utvrditi graviditet već 12-tog dana, idealno je doći na pregled 25-30 dana nakon parenja. Kolor dopler metodom može se proveriti protok krvi kroz materične krvne sudove i srce ploda i na taj način uvrditi vitalnost ploda. Važno je napomenuti da ultrazvučnim pregledom često nije moguće utvrditi tačan broj plodova.

 

ultrazvuk ultrazvuk

Flash info

NOVO! Najmoderniji FLEXI FASHION proizvodi.

Site Translate

Email lista

Vetland Social

Online posetioci

Imamo 9 gostiju na mreži
Share/Save/Bookmark