Informacije Blog Čipovanje pasa i mačaka

Čipovanje pasa i mačaka

Pin It

vetland_portal

Čipujte vaše kućne ljubimce

Poštujte zakonske obaveze

Čipovanje ljubimaca je mnogo humanija varijanta obeležavanja od ranijeg, tetoviranja koje je kod životinja rađeno u svesnom stanju, čak i bez lokalne anestezije. Tetovaža pasa nije pogodna za identifikaciju zbog mogućeg falsifikata, a sam postupak je bolan za životinju.

Pitate se zašto čipovati ljubimca?

Identifikacijom pasa putem čipa olaksan je transport životinja unutar EU, i smanjena mogućnost gubitka i zloupotreba životinja.

microchipSam mikročip se sastoji od induktora koji se nalazi u kapsuli od  biokompatibilnog stakla. Induktor daje petnaestnocifarni digitalni kod karakterističan za svaku zemlju, koji će onemogućiti ponavljanje istog broja narednih sto godina.

Svaki čip je pod sterilnim uslovima deponovan u iglu injektora kojima se čip plasira pod kožu sa leve strane vrata psa ili mačke. Potpuno bezbolno i bezopasno.
Jednom apliciran čip se posle 5 do 7 dana indurira vezivnotkivnom kapsulom što isključuje njegovo pomeranje.

Kod sa čipa se čita jednostavnim prevlačenjem detektora iznad kože sa leve strane vrata.
Svi čipovani psi se nalaze u jedinstvenoj bazi podataka Ministarstva za poljoprivredu, uprave za veterinu Republike Srbije. Što obezbeđuje veoma jednostavan postupak utvrđivanja identiteta vlasnika i osnovnih podataka pasa i mačaka.

Ovaj proces je dragocen kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važan i na izložbama i sajmovima.  Svaki  registrovani pas ima svoj individualni broj i oznaku. To je njegova lična karta, ali se u nju, za razliku od naših ličnih dokumenata, ne unose nikakvi drugi podaci sem broja.
Postoje, međutim, i druge prilike u kojima vam je neophodno identifikovanje vašeg ljubimca. Transport vašeg psa ili mace ili putovanje javnim prevozom podrazumeva i neke administrativne radnje u kojima ključno mesto zauzima i pozitivna identifikacija. Mnoge zemlje i ne dozvoljavaju ulazak životinja koja nisu trajno obeležene. U našoj zemlji je trenutno obavezno mikročipovanje svih pasa koje se sprovodi uz obaveznu vakcinaciju protiv besnila.

DODAJ KOMENTAR

Sigurnosni kod
Osveži

Flash info

NOVO! Najmoderniji FLEXI FASHION proizvodi.

Site Translate

Email lista

Vetland Social

Online posetioci

Imamo 6 gostiju na mreži
Share/Save/Bookmark