Informacije Blog Očni crv

Očni crv

Pin It

ocni crv psa

Očni crv (Thelazia callipaeda)

Saznajte više informacija o ovom parazitu i pogledajte video.

 

Thelazia callipaeda ili Očni crv je parazit valjkastog oblika beličaste boje dužine od 5-20mm. U oku psa može se naći ređe pojedinačno a češće u grupicama od po destak pa do tridesetak jedinki. Razvojni put počinje od odraslog oblika koji polaže jaja u suzama primarnog domaćina.

Thelazia callipaeda ili Očni crv je parazit valjkastog oblika beličaste boje dužine od 5-20mm. U oku psa može se naći  ređe pojedinačno a češće u grupicama od po destak pa do tridesetak jedinki. Razvojni put počinje od odraslog oblika koji polaže jaja u suzama primarnog domaćina. U suzama i ispod trećeg očnog kapka se razvija  prvi stadijum larve. Sledeći domaćin je muva koja se hrani suzama pa na taj način unosi i larvu ovog parazita koja prelazi kroz drugi i treći  stadijum u organima muve. Posle mesec dana larva prelazi u usni aparat muve.Iz usnog aparata muve larva dolazi u oko psa. U oku psa se iz četvrtog stadijuma razvijaju odrasli oblici  parazita.

Parazit živi ispod trećeg očnog kapka i suznom kanalu,vrlo ga je teško uočiti ako se ne podigne treći očni kapak. Usled prisustva parazita dolazi do inflamacije trećeg očnog kapka,a ako je parait duže vremena proveo u oku i do zadebljanja trećeg očnog kapka. Simptomi bolesti zavise od broja parazita i vremena koje je partit proveo u oku a najčešći su  svrab oka, crvenilo, pojačana lakrimacija, tako je oko oka dlaka uleplena i vlažna. Prisustvo parazita dovodi njačešće do konjuktivitisa, fotofobije, a u težim slučajevima i do ulkusa na rožnici.

ocni crv

Prvi slučaj zabeležen je 11.08. 2012. god. Pas je bio sa područja grada Kragujevca. došao  sa simptomima  češanja oka, pojačanog stvaranja suza,crvenila. Ispod trećeg očnog kapka uočili smo veliki broj ''valjkastih glistica'' dužine do 20 mm.Interesantno je da smo tada nalaz parazita imali samo u jednom oku, parazite smo vrlo lako otklonili i utrljali spoton  imidacloprida i moxidectina (ampula advocate), međutim imali smo inflanaciju trećeg očnog kapka pa smo ‚treći očni kapak tretirali lokalno.Vlasnik je ponavljao svakog meseca tretman gore pomenutim spotonima i nije bilo više recidiva.

U toku juna, jula i avgusta imali smo slučajeve iz grada Kragujevca i okoline Kragujevca (Poskurice i Stragari). Za slučaj Poskurice karakteristično je to da je vlasnik imao dva psa stara oko godinu dana,jednom psu desno  oko je  puno suzilo, dok kod drugog psa nije bilo apolutno nikakvih simptoma. Čak šta više, vlasnik nije doveo psa zbog problema sa okom već zbog problema sa ogromnim brojem krpelja. Tek smo iz anamneze saznali da mu zadnjih dvadesetak dana oko suzi. Pregledom smo ustanovili veliki broj parazita. Što se tiče drugog psa nije bilo nikakvih simptoma ali smo pregledom ustanovili veliki broj mladih obilka parazita ne većih od 6mm.

S obzirom da je prenosilac bolesti tzv. muva ( koja se hrani suzama), za očekivati je da će se bolest pojaviti ćešće, tamogde ima više muva, u močvarnim predelima, oko reka i potoka, predela gde ima puno šuma i parkova, ali kod nas to nije bio slučaj. Naših nekoliko slučajeva pokazuju da se bolest može javiti na svim terenima. Interesantno je da mladi paraziti na početku bolesti mogu živeti u oku psa a da nema klinički manifestovanih simptoma bolesti.

Pogledajte video:

Vetland :: Očni crv

Vetland Youtube kanal: http://www.youtube.com/user/vetlandkg 

 

DODAJ KOMENTAR

Sigurnosni kod
Osveži

Flash info

NOVO! Najmoderniji FLEXI FASHION proizvodi.

Site Translate

Email lista

Vetland Social

Online posetioci

Imamo 3 gostiju na mreži
Share/Save/Bookmark